Quantcast
Channel: Webbtidningar – Nikke Index
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9

DN.se lyckas bra med sökmotoroptimering

$
0
0

Jag har ofta bråkat på tidningssajter vad gäller deras satsningar på sökmotoroptimering. Kritiken jag brukar framföra är att de är så dåliga på att utnyttja den fullkomliga skatt som de sitter på i form av bra textinnehåll. Men idag är det dags att lyfta fram ett riktigt bra sökmotoroptimeringsprojekt på DN.se. DN arbetar idag med temasidor, troligen inspirerade av NYT, men snyggt anpassat till svenska förhållanden. Dessa temasidor placerar sig (till skillnad från resultatsidor, taggsidor och kategorisidor) oerhört bra i Googles sökresultat. Faktiskt så bra att de, oavsett vilket politiskt parti man söker på, syns på förstasidan på Google och oftast på riktigt bra placeringar.

Projektet initierades av dåvarande affärsutvecklingschefen Björn Lilja (som idag har gått vidare till att arbeta dels med 24hbc-projektet Kundo och dels med sina gamla kollegor på Valtech) och jag misstänker att Björn Hedensjö har en del med projektet att göra också.

Vilket parti man än söker efter hos Google, från Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna, så ligger DN.se bra till i sökningarna. Nästan alltid med den tema-sida som DN har skapat för begreppet, en sida som är duktigt sökmotoroptimerad för sitt unika begrepp (temats namn) och som sedan listar de senaste artiklarna som  som faller inom temats ramar.

on-page SEO för temasidorna på dn.se

DN.se gör alla rätt på sidan. Title innehåller ordet som temasidan ska hittas på, liksom h1 rubriken och en h2-rubrik. Sidan innehåller unik text (vilket är jätteviktigt idag), artiklarna som lyfts in är riktigt relaterade till temat och det finns relevanta länkar till relaterade teman. Dessutom (och det nämner jag inte i filmen) finns det ett eget RSS-flöde för tema-sidan, som vi kan hämta och använda för länkar till den om vi skulle ha lust.

På själva artikelsidorna ser man till att länka namnet på temat första gången det dyker upp i texten. Observera: i artikeltexten, inte bara i en sidomeny eller i ett block med länkar under texten:

Mycket mer komplicerat än så här behöver det nog inte vara faktiskt. Det svåraste är nog att få redaktörerna att komma ihåg att tagga artiklarna på rätt sätt och länka dem till respektive temasida. Den som tittar på hur den här sajten genomgående länkar till mina egna samlingssidor kring begreppen SEO och sökmotoroptimering ser att jag sedan länge har arbetat likadant.

Det är hur som helst snyggt genomfört, och vi kan alla se att det fungerar.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 9

Latest Images